“Atletiek is alles voor mij. Ik doe en laat er alles voor - Joël de Jong”

Joël werd door zijn prothesemaker opgegeven om tijdens het EK 2016 te proberen hoe het is om op een blade te lopen. Eerst had hij, omdat hij niet zoveel met atletiek had, hier niet zoveel zin in. Omdat hij het anders sneu vond voor zijn prothesemaker is hij toch gegaan. Nadat Joël zijn aangemeten blade aandeed wist hij niet wat hij meemaakte, hij kon rennen en nog snel ook! Jöel had meteen het atletiek virus te pakken. In 2018 haalde Joël een bronzen plak op de Europese Kampioenschappen. Sinds medio 2019 train ik full time bij Team Para Atletiek in Amsterdam bij zijn coach Guido Bonsen. Dit betekent 10 keer per week trainen. Op de spelen in Tokio eindigde de jong op de 8ste plek op de 100m sprint en de 6de plek bij het verspringen. Inmiddels ligt de focus alweer op Parijs om daar in 2024 een medaille te winnen.

"Vlak na mijn amputatie aan de gevolgen van botkanker op 5-jarige leeftijd dachten mijn moeder en ik dat lopen voor mij niet meer was weggelegd. Hierdoor had mijn moeder een scootmobiel besteld. Nu, zo'n 12 jaar later, heb ik een paralympische droom".

Joël de Jong

atletiek

Op 4-jarige leeftijd kreeg Joël last van een slepend been, hiernaast zat er een bult boven zijn enkel. Na verschillende keren doorverwezen te zijn, kreeg Joël te horen dat hij botkanker in zijn linkerbeen heeft. Ondanks 14 chemokuren moest zijn gehele linker onderbeen en knie geamputeerd worden, vrij snel hierna kreeg Joël een prothese.

[foto: Leon van der Spank]