Doe je mee met de volgende leuke spellen:

Darten: DOUANESPEL MET DART-BALLEN EN KUBB-STOKKEN
Het douanespel speel je met een groep van vijf kinderen of meer. Twee of drie kinderen zijn de douane en de rest is smokkelaar. Spreek met elkaar af vanaf welke plek de ballen en de stokken gesmokkeld worden (de beginplek) en vooral ook waar de smokkelwaar naartoe gebracht moet worden (de verzamelplaats).
– De smokkelaars verstoppen een bal (van het dartspel) of een werpstok (van het Kubb-spel) in hun kleding, bv in je broekzak, je mouw, onder je jas, in je sok of je capuchon.
– Je mag elke keer maar één ding meenemen. Als je onderweg naar de verzamelplaats getikt wordt door de douane, moet je de smokkelwaar aan de douane afgeven.
– Daarna ga je terug naar de beginplek en probeer je het opnieuw.

Tip
Je mag de douane ook voor de gek houden en gewoon niks smokkelen. Als de douane dan achter jou aankomt terwijl je helemaal niks bij je hebt, kan een andere smokkelaar snel naar de verzamelplaats vluchten. Wie heeft aan het eind de meeste smokkelwaar verzameld: de douane of de smokkelaars?

Skippyballen: DOBBELSTEENESTAFETTE
Voor deze estafette heb je twee teams, twee skippyballen en twee dobbelstenen nodig. Zet voor ieder team een rij van zes Kubb-blokken uit. De eerste op een paar stappen afstand en de laatste op ongeveer 20 meter. Als je te weinig blokken hebt, kun je ook de werpstokken van het Kubb-spel gebruiken of de ballen van het dartspel.
– Maak een startlijn waar achter de teams klaarstaan.
– De eerste van elk team zit op de skippybal en gooit met de dobbelsteen. Als je bijvoorbeeld 3 gooit, ga je met de skippybal zo snel mogelijk om het derde blok en weer terug. Daarna mag de volgende tot iedereen geweest is. Welk team is het eerste klaar?

RAAK DE BAL
Nodig: skippybal en dartspel
Twee kinderen rollen de skippybal rustig heen en weer naar elkaar toe over een afstand van 10 meter. Vanaf de zijkant proberen andere kinderen de rollende skippybal te raken. Dit kun je doen door te gooien (of te rollen) met de ballen van het dartspel. Maar ook door met de scoops een bal te gooien, door met een voetbal te schoppen of door een frisbee te werpen. Wordt de skippybal geraakt voordat hij aan de overkant is? Bedenk er zelf een leuke puntentelling bij.

Leskaart december