Campagne aangepast sporten ‘Je kunt meer dan je denkt’ van start in Fryslân

Sport Fryslân is van start met de campagne ‘Je kunt meer dan je denkt’. Samen met alle Friese gemeenten wil Sport Fryslân Friezen laten zien dat iedereen kan sporten en bewegen. Vijf ambassadeurs zijn de boegbeelden van deze online campagne.

Met de campagne willen we zoveel mogelijk niet sporters enthousiasmeren om te gaan sporten en een eventuele drempel wegnemen. Iedereen kan sporten en bewegen. Je kunt meer dan je denkt! Onze ambassadeurs Milou Bosscher, Tristan Bangma, Magan Tahir, Bodi van den Braak en Benthe Veenstra zijn het voorbeeld voor alle Friezen. Zij vertellen hun inspirerende verhalen tijdens deze online campagne. Bekijk de video’s van Milou, Tristan, Magan, Bodi en Benthe.

En er is meer. In Friesland is er sportaanbod voor inwoners met een beperking. Alleen hoe weet je welke sport bij je past en waar je terecht kunt? Op unieksporten.nl kan iedereen met een beperking een geschikte vorm van sport of bewegen in de buurt vinden. De aangesloten verenigingen staan klaar om nieuwe deelnemers te ontvangen. Is hiervoor een sporthulpmiddel nodig? Geen punt. De Uniek Sporten Uitleen is sinds dit jaar beschikbaar in Friesland en maakt het mogelijk om geschikt sportmateriaal uit te proberen. In alle gemeenten staat een buurtsportcoach klaar om vragen te beantwoorden of te helpen om een geschikte sport in de buurt te vinden.

Achtergrond
In Fryslân heeft 12% van de bevolking een lichamelijke of verstandelijke beperking. Er wonen in Fryslân naar schatting (cijfer CBS) 76.500 mensen met een handicap. Hiervan hebben 71.000 mensen een lichamelijke beperking en 5500 mensen een verstandelijke beperking. Deze mensen hebben dagelijks te maken met een matige tot ernstige handicap.

In de provincie Fryslân sport 27% van de valide inwoners bij een sportvereniging, van rolstoelafhankelijke inwoners is het percentage 10% (GGD Fryslân 2012, 12 jaar en ouder). Uit onderzoek van Sport Fryslân blijkt dat 1.500 (30%) mensen met een verstandelijke handicap lid zijn van een sportvereniging. Daarnaast beweegt 67% van de valide inwoners, van de mensen met een lichamelijke handicap is het percentage 30%.

Deze campagne is een gezamenlijk initiatief van Sport Fryslân en alle Friese gemeenten.

Dit bericht delen via Bericht delen via