Het beste uit je trainers halen met Clubkadercoaching

NOC*NSF en sportbonden hebben de gezamenlijke ambitie om zo veel mogelijk sportplezier te laten ontstaan in het land. Dit zorgt voor de toestroom van nieuwe leden, het behoud van de bestaande leden en het zorgt voor vitalere sportaanbieders. Sport Fryslân biedt ook verschillende trajecten aan in Friesland om sportclubs te helpen dit sportplezier te laten ontstaan. Clubkadercoaching is hier een van, maar wat doet een Clubkadercoach nou eigenlijk? Een Clubkadercoach wordt ingezet om trainersbegeleiding op te zetten, uit te voeren en te waarborgen binnen een club. Trainers zijn namelijk de belangrijkste personen op de club als het gaat om plezier en ontwikkeling, maar hoe kunnen trainers dit dan het beste bereiken?

KV Westergo grijpt deze kans met beide handen aan
Korfbalvereniging Westergo in Bolsward heeft vorig seizoen het traject van Clubkadercoaching gevolgd. KV Westergo bestaat in 2025 vijftig jaar en ze hebben ruim honderd leden. Het is een club die het leuk vindt om zich te blijven ontwikkelen en om te kijken naar wat er mogelijk is om de club nog beter te maken. Toen ze het traject van Clubkadercoaching voorbij zagen komen leek het ze dus een mooie kans om het trainerschap nog beter te maken op de club. Deze kans hebben ze met beide handen aangegrepen en ten volle benut. We gingen daarom langs bij Paula Botermans, trainster en vrijwilliger bij KV Westergo.

Inzet van Clubkadercoaches
Tijdens het traject bij KV Westergo waren Jaïr Salverda en Sietske Geerards hun Clubkadercoaches. Jaïr en Sietske zijn beide clubondersteuners bij Sport Fryslân die ook de opleiding tot Clubkadercoach hebben gevolgd. Zij hebben KV Westergo het hele seizoen ondersteunt bij het opzetten en het ‘normaal maken’ van trainersbegeleiding. Sietske en Jaïr zijn regelmatig bij de club langs geweest om de trainingen van alle trainers bij te wonen. Hier ging een gezamenlijke bijeenkomst aan vooraf waar alle trainers bij elkaar zijn gekomen om samen leerdoelen op te stellen. Ook werd er verteld over de vier inzichten van trainerschap waarmee wordt gewerkt: structureren, stimuleren, individueel aandacht geven en regie overdragen.

Hoe ontwikkel je je als trainer? Paula vertelt…
Voordat de Clubkadercoaches de trainingen zijn gaan observeren, zijn ze eerst in gesprek gegaan met de trainer om de leerdoelen door te nemen. Na de training heeft er een evaluatie plaatsgevonden, waarin ook vooral nieuwe inzichten aan bod zijn gekomen die de Clubkadercoach zijn opgevallen tijdens de training. Zo vertelde Paula dat ze tijdens haar korfbaltrainingen zelf snel dingen oplost door haar enthousiasme, maar gaf Jaïr aan dat het voor de creativiteit van jongeren ook goed is om hen dat zelf eens te laten proberen. Hier had Paula nog niet bij stilgestaan en ze had dit dus ook niet als leerdoel opgeschreven. Uiteindelijk is dit wel hetgeen geweest waar Paula vooral aan heeft gewerkt. “Dat is ook wat ik zo leuk vond aan het traject, dat er iemand van buitenaf kijkt en die heel anders kijkt naar wat je doet en hoe je bent. Vaak is dat een beetje een blinde vlek bij jezelf die iemand van buitenaf wel kan zien. Daarnaast weet je dat Jaïr ervoor is opgeleid en weet waar hij het over heeft. Je kan dan meer hebben, omdat het iemand is van buitenaf. Dat is ook een van de redenen waarom ik het iedereen kan aanraden”.

“Ik vind het een gemiste kans als je het niet doet. Het kan je net weer even helpen om het voor iedereen leuker of beter te maken. Je bent nooit te oud om te leren”, aldus Paula.

De kracht van Clubkadercoaching
Men zal sneller wat aannemen van iemand van buitenaf dan van een collega-trainer, want wie zegt dat hij of zij het wel goed doet? Je weet zelf niet altijd of je het op de goede manier doet en of je wel het meeste uit je trainingen haalt. Vaak worden mensen trainer, omdat ze het spelletje snappen, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken. Door Clubkadercoaching zien ze ook in dat het voor de jonge en nieuwe trainers wel goed is om ze iets meer bij de hand te nemen. Hoe bouw je een training nou eigenlijk op, hoe laat je de spelers naar je luisteren en wat moet je vooral niet doen? Ze worden hierdoor wat minder in het diepe gegooid en krijgen wat meer handvatten. Dit resulteert in meer motivatie en plezier voor wat ze doen, waardoor ze hopelijk nog lang trainer willen blijven. Daarbij is het is voor elke club leuk om je weer verder te kunnen ontwikkelen. Je kunt er alleen maar beter van worden.

 


Wil jij met jouw club ook aan de slag met trainersbegeleiding? Vraag ons dan naar de mogelijkheden in jouw gemeente.

  • Allard Donker: allard@sportfryslan.nl / 06 53 48 08 99
  • Marvin Dijkstra: marvin@sportfryslan.nl / 06 53 48 08 99

Meer over Clubkadercoaching >