Coach Sportfest: Op Maat!

Graag nodigen we je uit voor Coach Sportfest, een editie Op Maat! Coach Sportfest vindt plaats op dinsdag 1 juni. We ontmoeten elkaar wederom online. Tijdens dit Coach Sportfest ‘op maat’ kun je kiezen uit diverse interessante workshops die in de ochtend en de middag plaats vinden. We openen gezamenlijk en we sluiten gezamenlijk af met een interessante lezing. Je ontvang binnenkort een bevestiging van deelname. Hierin staat de online Zoom- of Teams links naar de plenaire gedeelten +  jouw workshop(s) naar keuze. Je kunt jouw dag dus zelf samenstellen! Het belooft een waardevolle dag te worden! Lees snel verder voor het programma en de workshops.

Programma
Het programma van Coach Sportfest is als volgt:
09.00 uur: Inloop
09.15 uur: Welkomstwoord Anne Jochum de Vries en Cid Berger (De Friesland)
09.30 – 10.15 uur: Verrassende start van de dag!
10.30 – 12.00 uur: Online workshops op maat
12.45 – 15.00 uur: Online workshops op maat
15.15 – 16.15 uur: Plenaire afsluiting met lezing Bastiaan Goedhart
16.15 uur: Borrel 

Lezing Bastiaan Goedhart – Opvoedingsvraagstukken (van deze tijd?)
Bastiaan neemt ons in de plenaire afsluiting mee op het op het thema opvoedingsvraagstukken. Naast dat we genieten, worstelen we soms als opvoeders in het onderwijs, op de sportverenigingen en thuis met onze opgroeiende jeugd. Maar is dat niet altijd zo geweest of staan we nu voor wezenlijk andere complexe vraagstukken door de tijd waarin we nu leven? Denk aan vragen over veerkracht, creativiteit om tot spelen te komen, motivatie en pesten. Nemen de problemen toe óf leggen we het teveel onder een vergrootglas? Deze key note is een zoektocht naar antwoorden vanuit historisch perspectief, de wetenschap en persoonlijke inzichten.

Overzicht workshops
Onderstaand tref je het aanbod aan workshops die gedurende de dag plaatsvinden:

Ochtend 10.30 – 11.30 uur Clubkadercoaching
Ochtend 10.30 – 12.00 uur BREIN- communicatie: zo krijg je méér mensen in beweging!
Ochtend 10.30 – 11.30 uur Sportlab: aan de slag!
Ochtend 10.30 – 11.30 uur In beweging met activerende games!
Ochtend 11.30 – 12.00 uur Good2move
Middag 12.45 – 13.45 uur Senioren en sport – een goede combi!
Middag 12.45- 14.00 uur Werkwijzen en effecten van motorisch remedial teaching
Middag 14.00 – 15.00 uur Good practice BIOR Waadhoeke
Middag 14.00 – 15.00 uur Procesbegeleider sportakkoord

Aanbod Workshops Coach Sportfest - Ochtend

Workshop overzicht ochtend


1. CLUBKADERCOACHING (10.30 – 11.30 uur)
Door Job van Eunen  – Verenigingsadviseur en coördinator Clubkadercoaching (KNKV), Adviseur Lokale Sport (NOC*NSF), procesbegeleider (zelfstandig)

Steeds meer verenigingen zien de meerwaarde van het structureel begeleiden van hun trainers en coaches. De trainers en coaches spelen namelijk een cruciale factor in het sportplezier van het kind. Daarnaast heb je als club een verantwoordelijkheid om goed voor je mensen, in dit geval trainers en coaches, te zorgen. Veel trainers en coaches die geen echte trainersopleiding hebben worstelen met de pedagogisch-didactische kant van het trainerschap. Hoe spreek je een groep sporters aan? Hoe houd je een groep sporters actief? Hoe zorg je dat ze iets leren? Maar vooral… hoe zorg je voor het plezier bij de sporters?

Maar waar begint een vereniging? Hoe werkt het precies? En hoe zorg je dat het opleiden en begeleiden van trainers op de club een normaal verschijnsel wordt? Daar kan een Clubkadercoach een vereniging bij helpen. In deze sessie kom je meer te weten over het nut en de noodzaak van trainersbegeleiding, maar ook hoe je als Clubkadercoach een vereniging kan ondersteunen.


2. BREIN-COMMUNICATIE: ZO KRIJG JE MEER MENSEN IN BEWEGING  (10.30 – 12.00 uur)
Door Bart Stroes – Progessiv 

Uit psychologisch en cognitief onderzoek is er steeds meer bekend over hoe ons brein werkt, hoe we informatie verwerken en wat ons gedrag bepaalt. Kennis waarvan grote bedrijven als Facebook, Google en Booking.com gretig gebruik maken om ons te beïnvloeden in onze keuzes. En die je ook enorm kan helpen in je communicatie.

Aan de hand van filmpjes en voorbeelden laat ik je zien hoe onze keuzes voor het grootste deel beïnvloed worden door ons onbewuste brein, en de gevolgen daarvan. Maar ook wat de manieren zijn om het bewuste én onbewuste brein aan te spreken en mensen zo te motiveren om in actie te komen en aan nieuwe dingen te beginnen. Vooral door nieuw gedrag fysiek én mentaal zo eenvoudig mogelijk te maken. Je krijgt veel praktische voorbeelden van en handvatten voor betere communicatie: wat werkt juist niet en wat werkt juist wél om anderen tot nieuw gedrag of andere keuzes aan te zetten. Lees meer.


3. SPORTLAB: AAN DE SLAG! (10.30 – 11.30 uur)
Door Allard Donker – Sport Fryslân

Tijdens de brainstormsessies van het Sportlab zijn er meerdere ideeën bedacht. Het is nu tijd om deze ideeën verder uit te werken. We duiken in de wereld van bewegingsonderwijs om de ideeën die zijn genoemd uit te werken.


4. IN BEWEGING MET ACTIVERENDE GAMES!  (10.30 – 11.30 uur)
Door Jelle Kabbes – Seppo 

Stel je voor: Je laadt een GPS kaart, foto of 360 graden foto op als gameboard en zet er allerlei opdrachten en vragen in. De speler opent de game eenvoudig op een mobiele telefoon en wordt toegelaten in de door jou gecreëerde wereld. Terwijl zij jouw vragen beantwoorden, opdrachten en challenges uitvoeren, deel jij punten uit, geeft live feedback en volgt de voortgang van de spelers. Je spelers sturen o.a. filmpjes op waarin ze hun vaardigheden demonstreren, perfect voor praktijkonderwijs. Spelers kunnen feedback geven op de antwoorden van andere spelers en kunnen via het leaderboard volgen wat hun positie is.

In deze sessie laten we zien hoe Seppo werkt en gaan we kijken naar de games die al door buurstportcoaches zijn ontwikkeld voor kinderen.  Er wordt uit eigen ervaring vertelt hoe er games worden gebouwd en hoe je een goede storyline bouwt. Samen met jullie onderzoeken we in deze sessie welke andere doelgroepen met games in beweging gebracht kunnen worden.

Wat is Seppo?
Seppo is het Do It Yourself Gamification platform waarmee je zelf games kunt bouwen, zonder dat je hoeft te kunnen programmeren. Seppo zit vol met uitdagende, activerende, didactische en pedagogische elementen waarmee je jouw spelers op een andere manier in beweging brengt.


5. GOOD2MOVE (11.30 – 12.00 uur)
Door Koen Kockmann – Good2Move

Good2Move is een platform met meer dan 300 lesactiviteiten, een zoeksysteem, lesmateriaal, instructievideo’s en nog meer! Gebruik een slim scoreboard mét timer, teamcreator voor willekeurig teams of videotool om bewegingen in drievoud terug te kijken.

Het platform is bereikbaar via de website maar ook via de app. Altijd en overal (wifi) toegang op mobiel of tablet. Elke maand nieuwe spellen, favorieten opslaan, instructievideo’s, shuttle-run tests en andere gave tools. Maak willekeurig teams met één druk op het scherm, kijk beelden terug met onze videotool en laat kinderen zelf een dans samenstellen met onze dance creator.

Na deze workshop krijgen de beweegteams van Sport Fryslân twee weken de tijd (tot half juni) om het platform uit te proberen. Bij voldoende enthousiasme binnen de teams sluiten we een groepslidmaatschap af voor 1 jaar. De workshop is een introductie op het platform en de opstap naar de testfase.

Aanbod Workshops Coach Sportfest - Middag

Workshop overzicht middag


1. SENIOREN EN SPORT- EEN GOEDE COMBI!  (12.45 – 13.45 uur)
Door Astrid Witte – Eigenaar Witteborg Sport

In dit interactieve webinar gaan we in op seniorensport.  Wanneer ben je eigenlijk een senior?  Wanneer voel je je een senior? In onze samenleving willen we graag tot hoge leeftijd actief blijven.  Een sportieve leefstijl is dan onontbeerlijk.  In je eentje wandelen of fietsen lukt vaak wel, maar het contact met andere senioren maakt bewegingsactiviteiten blijvend.

In dit webinar komen de volgende vragen aanbod:

 • Waar hebben senioren vooral behoefte aan (vraag)?
 • Wat is er in hun omgeving mogelijk en geschikt (aanbod)?
 • Hoe bereik je senioren met dit aanbod?
 • Hoe stimuleer je ze tot deelname?
 • Hoe kun je nieuw sportaanbod organiseren (als het aanbod niet bij de vraag aansluit)?
 • Hoe zit het met subsidiemogelijkheden?
 • Hoe zit het met aansprakelijkheid?
 • Hoe kun je samenwerken met andere zorg- of sportaanbieders?
 • Hebben de lesgevers voldoende kennis van en affiniteit met de doelgroep?

Als ondernemer kijk ik wellicht heel anders aan tegen deze vragen. In dit webinar passeren vele verhalen van eigen ervaringen in de zoektocht naar de zinvolle combinatie van senioren en sport!


2.  WERKWIJZEN EN EFFECTEN VAN MOTORISCHE REMEDIAL TEACHING (12.45 – 14.00 uur)
Door Hans Stroes – Alles in Beweging  

Motorische Remedial Teaching (MRT) kan worden omschreven als extra zorg voor kinderen die problemen ervaren tijdens het spelen en bewegen (met andere kinderen). Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kinderen die niet zo handig of snel zijn, vaak als laatste aan de beurt zijn, niet gekozen worden, minder succeservaringen hebben. Of erger: kinderen die angst ontwikkelen in verschillende bewegingssituaties. Herken jij deze problemen bij één of meerdere kinderen waarmee je werkt? In deze workshop krijg je een aantal bruikbare tips hoe je deze kinderen in de les bewegingsonderwijs, op het schoolplein óf in de klas (met schrijven!) beter kunt begeleiden. Het verkleinen (of het bij tijdig signaleren zelfs voorkomen) van deze problemen kan grote invloed hebben op de ontwikkeling van deze kinderen. Met behulp van videobeelden worden verschillende werkwijzen en effecten van Motorische Remedial Teaching toegelicht. Over handelingsplannen, interventies (MRT), de rol van het kind, rol van de ouders, linken met de les bewegingsonderwijs, het schoolplein en de schrijfmethode.


3. GOOD PRACTICE BIOR WAADHOEKE!  (14.00 – 15.00 uur)
Door Nik Hoving & Anita Bakker  – Sport Fryslân

Voor veel mensen is de gymzaal in Ried in de gemeente Waadhoeke letterlijk en figuurlijk het middelpunt van het dorp. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, het verenigingsleven zich organiseert en waar de basisschool twee keer in de week kwalitatief goed bewegingsonderwijs krijgt. Toch wordt de gymzaal in Ried vanwege een lage bezettingsgraad, gesloopt. Een impopulaire maar noodgedwongen maatregel. Maar.. de ”leegte” die het achterlaat wordt ingevuld door een uniek project waarin de buurtsportcoach een belangrijke rol speelt. Graag neem ik jullie mee in deze casus en deel ik mijn ervaringen over het nieuwe ‘Groene beweegplein’ in Ried.

In deze praktijkgerichte en interactieve workshop worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Spelen en bewegen: Waarom is dat zo belangrijk in de openbare ruimte?
 • Hoe kom je tot een BIOR plek?
 • Welke rol speelt Sport Fryslân binnen bewegen in de openbare ruimte?
 • Wat is de rol van de buurtsportcoach?

4. PROCESBEGELEIDER SPORTAKKOORD  (14.00 – 15.00 uur)
Door Hans van Egdom – Back2Basics 

De procesbegeleider is de persoon die helpt de samenwerking tussen verenigingen vorm te geven of juist de samenwerking bij het Sportakkoord bevordert. Wij gaan in op deze rol en geven je handvatten om de rol uit te voeren.

 

Aanmelden

Leuk dat jij erbij bent! De aanmeldprocedure is gesloten.

Graag tot dan, namens de organisatoren: