Cursus Stay cool under pressure – 17 maart 2018

Sport ís emotie, maar soms nemen emoties de overhand en is er sprake van verbaal of zelfs fysiek geweld. Je ziet het regelmatig op televisie, maar je herkent het ongetwijfeld ook vanuit situaties waar jijzelf als trainer, coach of teambegeleider bij bent geweest. Je wilt iets doen om de gemoederen tot bedaren te brengen (dat wordt vaak ook van je verwacht), maar de kans is groot dat je jouw eigen emoties inmiddels niet meer in de hand hebt…

Als trainer is het belangrijk dat je het gedrag van je eigen sporters in spanningsvolle situaties herkent: wat zijn de belangrijkste kenmerken en hoe kun je eventueel tijdig grenzen stellen? In de praktijk is het helaas vaak zo, dat je de situatie pas werkelijk herkent als het eigenlijk al te laat is. Het is dan van belang dat jij je niet mee laat voeren in de emotie van het moment. Je moet je hoofd erbij houden in een stressvolle situatie.

De (bij)scholing is bedoeld voor trainers die aantoonbare ervaring hebben met het zelfstandig geven van lessen en trainingen. Een diploma is niet vereist. Deze (bij)scholing wordt gegeven op KSS niveau 3 van een bij NOC*NSF aangesloten sportbond.

Inhoud cursus
Deze (bij)scholing biedt je praktische tools en vaardigheden om je eigen emoties te controleren. Je leert – door middel van weerbaarheidsprincipes uit de vechtsport – hoe je jezelf weer ‘in control’ kunt brengen als je geprovoceerd wordt of als je voelt dat je emoties de overhand dreigen te nemen.

Vervolgens krijg je handvatten aangereikt hoe je als trainer in dreigende situaties kunt handelen om verdere escalatie te voorkomen, als het gaat om eigen sporters, toeschouwers, scheidsrechters of tegenstanders. Dat begint met het tijdig herkennen van dergelijke situaties en hoe je daarbij grenzen kunt stellen. Wat zijn de belangrijkste fases en kenmerken van mogelijke escalaties? Wanneer kun je nog iets doen en wat dan precies?

De (bij)scholing bestaat uit 2 dagdelen van 3 uur en vindt plaats in een gymzaal. Tijdens deze dag(en) worden fysieke weerbaarheidslessen afgewisseld met theorie en voorbeeldsituaties. Naast pen en papier moet je dus ook sportkleding en zaalschoenen meenemen.

Leerdoelen
Deelnemers wordt gevraagd vooraf na te denken over hun eigen leerdoelen en over (dreigende/emotionele) situaties uit de praktijk waarin jij als trainer hebt opgetreden of dit juist hebt nagelaten en achteraf had willen doen. De thema’s/leerdoelen die tijdens de (bij)scholing sowieso aan de orde komen zijn:
•Jezelf weer onder controle brengen als de spanning hoog oploopt;
•Tijdig herkennen van situaties die uit de hand dreigen te lopen;
•Optreden op een wijze die bijdraagt aan de-escalatie van de situatie

Meer info
Na afloop van de bijscholing krijg je een handboek met achtergrondinformatie en een bewijs van deelname.  Informeer bij je bond of deze (bij)scholing mogelijk licentiepunten oplevert.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Academie voor Sportkader.

 

Plaats:
Zwolle

Kosten:
€40

Cursusdata en locaties:
17 maart 2018

Beschikbaarheid:
17 maart 2018

Tijdsduur:
10.00 - 17.00 uur

Organisator:

Aanmelden
Dit bericht delen via Bericht delen via