Meer energie besparen?

Tips en weetjes

Meer weten? Bel of app ons op 06 12 33 99 23.

Het verduurzamen van je vereniging en daadwerkelijk energie besparen is makkelijker dan je denkt. Als bestuurder moet je eerst weten wat de kosten voor energie zijn. Vervolgens kun je je door ons laten informeren wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen. Vaak denken bestuurders dat er grote investeringen nodig zijn.

Subsidie en fondsen voor jouw sportvereniging
Gelukkig zijn er veel voorbeelden, waaruit blijkt dat het tegendeel waar is. Met een goed financieel dekkingsplan kan je als vereniging op zoek naar subsidie, fondsen, lokale overheid en gelden van de rijksoverheid. Wist je dat de meeste subsidie wordt aangevraagd voor zonnepanelen en LED-veldverlichting?

Hoe dan?
Ook jouw sportvereniging kan mogelijk met een geringe investering toch energie besparen en dat gaat zeker geld opleveren. Sport Fryslân beschikt over de kennis, de partners en het netwerk om jouw vereniging op weg te helpen en samen de mogelijkheden te verkennen en een goed (project)plan op te stellen.

Jouw vraag, onze tak van sport. Bel of app ons op telefoonnummer: 06 12 33 99 23.Wist je dat de provincie Fryslan landelijk koploper is als het gaat om het verduurzamen van sportaccommodaties?

Onze tips
• Zorg dat je inzicht hebt! Een energiebesparingsadvies door een bouwkundige biedt inzicht in de noodzaak en de mogelijkheden om te besparen.
• Begin klein. Hierbij kun je denken aan het vervangen van binnenverlichting en oude koelkasten en vriezers, het plaatsen van bewegingssensoren, tijdschakelaars op elektrische apparaten en het vervangen van gedateerde apparatuur.
• Kijk eens bij andere verengingen in de buurt hoe zij het hebben geregeld.
• Vul de checklist (energiescan) in en krijg als vereniging inzicht in de kansen voor verduurzaming van de sportaccommodatie.

Cijfers vrijwilligers in Friesland

- 20.000 euro is gemiddeld het bedrag dat een sportvereniging kwijt is aan energiekosten. De uitgaven aan energie lopen al snel op tot 10-15% van het jaarbudget.

%

Sportverenigingen zijn door Sport Fryslân geholpen aan een energiebesparingsadvies

Friese sportverenigingen hebben in 2016 en 2017 subsidie aangevraagd voor investeringen in energiebesparing en duurzame energie

sportverenigingen/stichtingen in Friesland hebben baat bij investeringen in duurzame maatregelen.

Weten waar jij energie op kunt besparen?