Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien

april 28

Het sloeproeien bij Lemmer kent een lange én een korte geschiedenis. De lange gaat terug tot 1873, toen er tijdens de watersportdagen bij Lemmer behalve gezeild ook geroeid werd. Voorname watersportverenigingen in Rotterdam en Amsterdam hadden dit onderdeel eveneens op het programma staan. De (later Koninklijke) Nederlandsche Roei- en Zeilvereniging (K)NRZV was er zelfs gedeeltelijk voor opgericht. Trouwens, ook ‘Oostergoo’ organiseerde in de eerste jaren van zijn bestaan, van 1848-’50, geen zeil- maar wel roeiwedstrijden.

Maar na die korte geschiedenis, lang geleden, werd het bijna een eeuw stil. Tot in 1995 toen ‘De Zevenwolden’ de eerste Vuurtorenrace Lemmer-Urk-Lemmer organiseerde. Dat werd een traditie, hoewel het buitengaats varen langs de zeedijk na een paar jaar bezwaarlijk werd gevonden. Met name de weergoden speelden zowel organisatie als deelnemers parten. Bij een sterke zuidwester was het traject moeilijk te roeien, dan staat er een zware deining op dit deel. Wat er toe leidde dat de race ook organisatorisch zwaar was.

De wedstrijdcommissie overwoog serieus om ermee te stoppen. Maar in het Friesland Vaart-jaar 2002 werd de route verlegd naar het binnenwater. De start was bij het clubhuis. Vandaar roeiden ze de Grutte Brekken op en neer en dan via Lange Sloot en Ee naar de  ‘Brandemar’ en nog een keer over de Grutte Brekken terug naar het clubhuis. Een roeirace van 22 kilometer. Toen Terherne in 2006 stopte met hun wedstrijd om het “Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien” (IFK Sloeproeien) werd de strijd om deze titel door Lemmer overgenomen.

Gegevens

Datum:
april 28
Website:
https://zevenwolden.nl/evenementen/sloep-roeien.html

Organisator

Watersportvereniging de Zevenwolden Lemmer

Locatie

Lemmer