Sport en cultuur gaan goed samen, toch?!

Vind jij dat ook? Kies dan jouw actieve avontuur in één van de elf Friese steden.

Waar start jouw expeditie?

Leeuwarden (doorlopend)
Sneek (bijna doorlopend)
IJlst (woensdag t/m zaterdag)
Sloten (26 juni)
Stavoren (6 juli, 3 aug, 7 sep)
Hindeloopen (doorlopend)
Workum (27 juni)
Bolsward (6 juli & 3 aug)
Harlingen (25, 26 juni & 9,10, 24, 25 aug)
Franeker (26 juni)
Dokkum (doorlopend)

Op verschillende locaties in de binnenstad van Leeuwarden zijn kleine modelbouwfiguurtjes terug te vinden. Ze zijn onderdeel van het Miniature People-project. Er zijn 51 locaties, verspreid over de hele binnenstad, waar je de kleine taferelen kunt bewonderen en unieke foto’s kunt maken. Je zult wel even je best moeten doen om ze allemaal te vinden!  

De locaties vormen samen een rondleiding door de stad en via de site vind je een overzicht van de route en kies je zelf je begin- en eindpunt. 

meer info

Deze fietstocht combineert fietsen met het eten van streekgerechten. Na elke gang van het menu fiets je naar de volgende locatie, waar je de volgende gang vindt. De totale route is 44 kilometer waar je de hele dag de tijd voor hebt. 

meer info

IJlst is de houtstad van het noorden. De rijke geschiedenis van IJlst vertelt veel over hout. En dat kun je allemaal zien en beleven bij houtzaagmolen ‘De Rat’. Je wordt ook nog eens aan het werk gezet, dus stroop je mouwen maar op!

‘De Rat’ heeft ook een bescheiden houtbibliotheek. Hier bewonder je de rijke geschiedenis, schaatsen, gereedschappen, scheepsbouw en oud speelgoed en bovendien een tentoonstelling van de elf fonteinen van de elf Friese steden.  Voor kinderen is er ook van alles te beleven, zoals het maken van puzzels en het werken met echt gereedschap.

meer info

Een escaperoom is een interactief spel, in dit geval buiten, midden in Sloten, waarin je met je groepje puzzels, raadsels en uitdagingen tegenkomt. 

Die moet je eerst ontdekken en dan samen proberen op te lossen. Dit moet binnen een bepaalde tijd gebeuren en als de tijd om is, is ‘ontsnappen’ niet meer mogelijk. 

In tegenstelling tot traditionele escaperooms word je in Sloten niet opgesloten in een kamer, maar vindt alles buiten plaats. Maar de weg vinden uit alle raadsels en puzzels is net zo moeilijk als elke andere escaperoom! 

meer info & aanmelden

Bellen kan ook!

Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? 

Neem telefonisch contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

 

06 83 71 20 32

(bereikbaar op werkdagen)

Voordat de Afsluitdijk gebouwd werd, lag de zuidwesthoek van Friesland rechtstreeks aan zee. De strijd tegen het water, de vuurtorens, dijken, maar ook de zandplaten en de kliffen, ze horen bij de Friese cultuur. En hoe kun je dat stukje geschiedenis nu beter ontdekken, dan peddelend vanaf het water op een SUP 

meer info

De complete geschiedenis van de Elfstedentocht, de grootste collectie schaatsen en sleeën en een fototentoonstelling van de laatst gereden Elfstedentocht, die dit jaar precies 25 jaar geleden gereden werd. Dat is allemaal te vinden in Hindeloopen.  

Het enige dat in de zomer niet lukt, is het schaatsen op natuurijs… Daarom gaan we dit deel van de route ontdekken met een stadswandeling en met een bezoek aan het schaatsmuseum.

meer info

Met een wenteltrap klimmen we naar het bovenste puntje van de kerktoren van Workum. Dat is op zich al een opgave. Maar een nog grotere uitdaging wordt het om langs de buitenkant abseilend weer naar beneden te gaan. We vragen ons af of je dan nog wel oog hebt voor de eeuwenoude toren en de prachtige klokken die erin hangen… 

meer info & aanmelden

Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? 

Neem telefonisch contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

 

06 83 71 20 32

(bereikbaar op werkdagen)

Een speurtocht door de straten van het oude stadje Bolsward en samen met je vrienden of familie op zoek naar de schat, wie wil dat nou niet? Met een routebeschrijving op je telefoon en logisch nadenken, kun je misschien de aanwijzingen ontcijferen en de juiste route ontdekken en uiteindelijk de schat vinden. 

meer info & aanmelden

Een dag of etmaal zeilen en wadlopen. Stap aan boord van een traditioneel zeilschip voor deze unieke tocht. Het schip zeilt naar een mooie zandplaat om daar te wachten tot het laag water is. Ondertussen kun je genieten van het uitzicht. Zodra het schip droog ligt ga je een prachtige wadwandeling maken. Er zijn ook tochten waarbij je overnacht midden in het Waddengebied. Een bijzondere ervaring om mee te maken op dit mooie stukje Werelderfgoed.  

meer info

Maandenlang zijn de theaters gesloten geweest vanwege de coronamaatregelen. Maar nu mogen ze eindelijk weer open!  

En in Franeker doen we dat niet alleen om achteroverleunend naar de voorstelling te kijken, maar ook om zelf in actie te komen. En wel met een yoga-clinic in de boven-foyer van het theater. De yoga-clinics worden gegeven door ervaren yoga-instructeurs van fysiotherapie- en beweegpraktijk Zandstra en Van der Meer. 

Na afloop van de clinic neemt één van de theatertechnici de deelnemers mee backstage en krijg je een rondleiding door het theater. Wie wil dat nou niet?

meer info & aanmelden

Denk je aan Dokkum, dan denk je aan Bonifatius. Bonifatius was een Engelse monnik die de Noordzee overstak om de ongelovige mensen die hier woonden over het christendom te vertellen. Tijdens een zendingsreis in het jaar 754 werden hij en zijn 52 metgezellen bij Dokkum door overvallers vermoord. 

In Dokkum kun je een bedevaartkapel, een park met Bijbelse taferelen, een standbeeld en een museum bezoeken. Allemaal over Bonifatius. Dit alles om de herinnering aan hem levend te houden, en waar hij tijdens zijn leven voor stond. 

Al deze herdenkingsplaatsen zijn gelegen langs de grachten in de binnenstad van Dokkum. Ze zijn dus gemakkelijk per kano te bereiken! Maar voor wie liever niet in een kano stapt, kan de route natuurlijk ook lopend of fietsend gedaan worden. 

meer info

 

Aanmelden Expeditie Fryslân - algemeen - e-mailadres achterlaten

AVG acceptatie(Vereist)

We gebruiken jouw e-mailadres om je informatie over de expeditie toe te sturen vanuit Mailchimp. We sturen je na de expeditie een vragenlijst over jouw deelname.


Over Expeditie Fryslân

Expeditie Fryslân is een initiatief van Sport Fryslân en komt voort uit het internationale onderzoeksproject SPACHE. Sport Fryslân wil met dit initiatief inwoners, dagjesmensen, toeristen, eigenlijk iedereen die in Friesland is, laten ontdekken dat dit ‘it bêste lân fan d’ierde’ is. En hoe kun je dat nu beter doen dan met een ontdekkingstocht langs de Elfstedenroute? Langs die route brengt Sport Fryslân elf mogelijkheden op het gebied van sport en cultuur onder de aandacht bij het grote publiek.