Finale Fries Kampioenschap Tikkertje

Finale Fries Kampioenschap Tikkertje

Sport Fryslân organiseerde op 18 december 2019 samen met 13 gemeenten het Fries Kampioenschap Tikkertje. De finale vond plaats in iSpace Sports de Waring in Drachten. Uit dertien Friese gemeenten streden de winnaars daar om de titel ‘Fries Kampioen Tikkertje’.

In de afgelopen periode konden basisschoolleerlingen van deelnemende gemeenten in Friesland zich tijdens voorrondes plaatsen voor de finale. 1000 kinderen uit groep 5 t/m 8 deden hieraan mee. Dit leverde 48 finalisten op die met elkaar streden voor de felbegeerde titel als ‘Fries Kampioen Tikkertje’.

Locatie
De finale van het FK Tikkertje vond plaats in iSpace de Waring in Drachten. Deze moderne gymzaal werd ingericht met verschillende obstakels. Met Tikkertje kan iedereen tegen elkaar uitkomen, één tegen één. Er wordt gespeeld op tijd. Binnen 25 seconden moet je je tegenstander hebben getikt. In de hal staat een grote secondenteller: een schotklok die afloopt. Als iemand getikt wordt, is het resterend aantal seconden voor de tikker. De loper (de speler die ‘op de vlucht’ is) krijgt het andere deel van de 25 seconden op zijn of haar puntenlijst.

Vernieuwende ideeën
Sport Fryslan is altijd op zoek naar nieuwe ideeën om mensen in Friesland in beweging te brengen. Deze interne denktank noemen we het Sportlab. Hier verzamelen we de ideeën en met dé beste ideeën gaan we aan de slag. Het Fries Kampioenschap Tikkertje is één van deze ideeën.

De beste Tikkers van Friesland!
Na een spannende finale na twee poules, is dit de top 3 van Friesland!
1. Thijs van der Vinne van school De Boge uit gemeente Opsterland
2. Thijs Wiersma van school It Klimmerbled uit gemeente Fryske Marren
3. Tiemen Annema van school De Opdracht uit gemeente Opsterland

Samenwerking
Het Fries Kampioenschap Tikkertje is een initiatief van Sport Fryslân en wordt gerealiseerd door  buurtsportcoaches werkzaam voor de volgende gemeenten: Fryske Marren, Opsterland, Smallingerland, Noardeast-Fryslân, Achtkarpelen, Tytsjerkstradiel, Ooststellingwerf, Ameland, Leeuwarden, Heerenveen, Waadhoeke, Harlingen en Sudwest Fryslân.

Met dank aan alle kinderen die hebben meegedaan!