Friese clubs gaan verduurzamen!

Het allergrootste belang van Sport Fryslân is dat mensen plezier beleven door samen te sporten. Daarnaast is ook de functie van sport ongelooflijk belangrijk. Maatschappelijke problemen worden een stuk beter hanteerbaar, uiteraard ook de gezondheid, maar ook leefbaarheid en sociale binding. Ondertussen is het voor de vrijwillige bestuurders van de clubs steeds moeilijker om hun hoofd boven water te houden. Naast de normale programma’s, zoals trainingen en wedstrijden, liggen nu ook de torenhoge energierekeningen op hun te wachten. Daarom is het verduurzamen van de accommodatie een noodzaak geworden, maar is het voor vele clubs de manier van aanpak nog onbekend.

Sport NL Groen
Dankzij de tools can CFP Green Buildings is het Sport Fryslân gelukt om al ruim 100 clubs aan de slag te laten gaan met Sport NL Groen. Hiermee is het mogelijk om al na een aantal handelingen in één oogopslag te zien wat verduurzaming voor hun eigen club kan betekenen. Zo komt nu in beeld hoe clubs kunnen besparen op de kosten van energie, maar ook misschien wel kunnen bijdragen aan het opwekken van energie.

Bekijk hier de video waarin Sport NL Groen in het kort wordt uitgelegd:

Onze aanpak
Ruim 110 clubs hebben een energiescan aangevraagd. Een deskundige bekijkt de mogelijkheden van de accommodatie en geeft daarbij passende adviezen. Dit wordt nu ook gebiedsgericht besproken in clusters van clubs, zodat zij ook elkaar kunnen steunen en helpen met het maken van de daadwerkelijke stap naar verduurzaming.

Onze actie heeft ervoor gezorgd dat 30% van de benaderde clubs daadwerkelijk aan de slag is gegaan met het verduurzamen. Dat betekent dat zij na de online test ook een scan lieten uitvoeren. Deze conversie is vijftien tot dertig keer zo groot als normaal werd gezien bij de online tools van CFP.

De reden voor het grote succes van onze actie is te danken aan de combinatie van ambachtelijke en digitale benadering. Naast het versturen van e-mails en het gebruikmaken van online tools, vinden wij het persoonlijke contact met onze clubs ook erg belangrijk. Daarom hebben wij ook op grote schaal erop ingezet om al onze clubs ook persoonlijk te bellen.

Wij zijn dan ook enorm trots op dit grote succes samen met CPF en het feit dat onze actie nu als voorbeeld wordt gebruikt voor andere provincies in Nederland.

Lees hier een interview met onze directeur over het gebruik van de Sport NL Groen tool en luister hier de radio-uitzending terug waarin wij hebben laten horen wat we doen bij de sportclubs voor een energiescan.

Dit bericht delen via Bericht delen via