Meet & Greet met paralympisch zwemmer Olivier van de Voort en para-wielrenster Sygrid Groustra op Friese basisscholen!

Meet & Greet met paralympisch zwemmer Olivier van de Voort en para-wielrenster Sygrid Groustra op Friese basisscholen!

Basisschool O.B.S. de Stelling uit Makkinga en CBS de Hoekstien uit Surhuisterveen deden vorige week op dinsdag 17 juli mee aan het project ‘Meet & Greet met de Fryske Parasporthelden’ van Sport Fryslân. Paralympisch zwemkampioen Olivier van de Voort en para-wielrenster Sygrid Groustra vertelde in de klas hoe het is om te sporten met een handicap. Daarna ervoeren de leerlingen zelf hoe dit is.

De Fryske Parasporthelden zijn dit schooljaar weer veel in actie geweest om hun verhalen te vertellen op vele basisscholen in Friesland. Hoe is het om bijvoorbeeld te sporten terwijl je visueel beperkt bent? Of kun je wel zwemmen met één been? De parasporters wilden met deze presentatie op scholen hun persoonlijke verhaal en de weg naar succes vertellen. Daarnaast lieten ze zien wat ze juist wél kunnen. Olivier vertelde afgelopen dinsdag zijn bijzondere verhaal. De leerlingen én leerkrachten waren diep onder de indruk. Er waren een aantal leerlingen die te maken hebben met dyslexie. Olivier motiveerde hen met de woorden: “Blijf vooral focussen op de dingen die jullie goed kunnen! En daarnaast is het een kwestie van tijd en blijven herhalen, dan komt die taal wel goed!”. Sygrid Groustra vertelde dat de leerlingen van CBS de Hoekstien het ook erg indrukwekkend vonden. In de klas was er een leerling die ook een verlamming had aan het arm, wat erg toevallig was. Ook was er een interactief gedeelte waarbij de leerlingen zelf ervoeren hoe het zou zijn als zijzelf een lichamelijke handicap zouden hebben.

Olivier van de Voort
Olivier is een Nederlands Paralympisch zwemmer. Door een ongeluk met zijn paard is hij zijn onderbeen kwijtgeraakt. Tijdens de Meet & Greet vertelde Olivier hoe het is om te sporten en te leven met een handicap.

Sygrid Groustra
Sygrid deed aan para-cycling. Ze is inmiddels gestopt met professioneel fietsen, maar ondanks de spastische verlamming in haar rechterhand en rechtervoet liet ze zich niet tegenhouden om aan topsport te doen.

Het project ‘Meet & Greet met de Fryske Parasporthelden’ wordt georganiseerd door Sport Fryslân en wordt mogelijk gemaakt door NSGK en FB Oranjewoud.