Multicultureel walking football-evenement in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018

Leeuwarden is dit jaar de Culturele hoofdstad van Europa. OldStars walking football is de sporttrend van het jaar. Stichting Cambuur Verbindt, Stichting Kulturele Haadstêd 2018, Sport Fryslân en het Nationaal Ouderenfonds verbinden deze feiten tijdens de eerste editie van een multicultureel OldStars-toernooi. Dit toernooi vindt plaats op donderdag 27 september in het stadion van Cambuur Leeuwarden.

Verbinding en diversiteit vormen twee thema’s waarop Leeuwarden als culturele hoofdstad inzet. Thema’s die naadloos aansluiten bij de waarden van de spelvorm OldStars walking football. Door middel van dag vullend programma vieren de samenwerkende organisaties voor dit initiatief deze thema’s, in de week van de eenzaamheid.

OldStars walking football
OldStars walking football is een variant op het reguliere voetbal. Bij dit speltype mag er alleen gewandeld worden en dus niet gerend. Dit om blessures te voorkomen en ouderen de mogelijkheid te bieden om zo lang mogelijk te kunnen blijven voetballen. De nadruk ligt op het positiespel en het is het de perfecte variant voor mensen die lang niet hebben gevoetbald of nu pas willen beginnen met voetbal. Plezier en sociale contacten staan bij OldStars walking football voorop.

Het Nationaal Ouderenfonds is de landelijke kartrekker van de spelvorm, in samenwerking met de KNVB en de Eredivisie. Inmiddels bieden meer dan 250 Nederlandse voetbalverenigingen de vorm aan en is het Ouderenfonds gestart met OldStars-initiatieven voor ouderen met een migrantenachtergrond. Waaronder ouderen met een Turkse, Marokkaanse, Molukse en een Surinaamse achtergrond.
Het OldStars-toernooi wordt gespeeld met de algemeen geldende spelregels, met zes veldspelers. De deelnemende teams dragen herkenbare shirts die passen bij de achtergrond of regio die zij vertegenwoordigen. De leeftijdsgrens voor deelname is 55-plus. Meer informatie over OldStars walking football is te vinden op de landelijke website van de spelvorm, www.oldstars.nl.

Sport Fryslan is hierbij betrokken. Walking Footbal is voor ouderen een manier om te gaan sporten en bewegen. Sport Fryslân wil dat iedereen in Fryslân iedere dag met plezier kan sporten en bewegen. Een vitale mienskip is ons doel.