Voor Kirsten Nauta (52) uit de Friese gemeente Noardeast Fryslân is het duidelijk, ze houdt wel van wat uitdaging. Een uitdaging was het ook zeker voor haar de afgelopen jaren. In 2016 onderging ze een knieoperatie waarbij de ruggenprik niet goed ging en ze een partiële dwarslaesie opliep. Hierna is Kirsten in therapie gegaan bij het UMCG-revalidatiecentrum Beatrixoord waar haar een nieuwe uitdaging stond te wachten.
De HandbikeBattle
Via het UMCG Beatrixoord kwam Kirsten in aanraking met de sport handbike. In het begin zag ze dit niet zo zitten. Om alleen maar een beetje voor de lol fietsen, daar zat ze niet echt op te wachten. Uiteindelijk heeft Kirsten in 2017 toch een handbike aangeschaft om een jaar lang te kunnen trainen voor een bijzondere uitdaging.
Het UMCG Beatrixoord biedt namelijk de kans om aan het einde van je revalidatie traject mee te doen aan De HandbikeBattle, een handbikewedstrijd voor mensen met een beperking, en dit leek Kirsten wel een bijzondere uitdaging om voor te gaan trainen. Het strijdtoneel is de klim naar de Kaunertaler gletscher in Tirol, Oostenrijk. “Daarvoor had ik wel een handbike nodig anders kom je de bult niet op”. De deelnemers gaan op armkracht naar boven, over een lengte van 20 km en met 867 meter hoogteverschil. Deze uitdaging ging Kirsten niet uit de weg en samen met het handbike team van het UMCG Beatrixoord is ze in 2018 de strijd omhoog aangegaan. “Niet als laatste vrouw over de finish komen, dat was mijn doel”. Zogezegd zo gedaan, Kirsten liet zich niet kennen en heeft zelfs op de weg omhoog naast vrouwelijk deelnemers ook nog een aantal mannelijke deelnemers in weten te halen. Doel gehaald!
De schroefjes waren steeds kwijt!
Kirsten wilde meer doen dan alleen handbiken, dus ging ze rondkijken in haar omgeving. Ze kwam in aanraking met de lokale dames gymvereniging die het leuk vonden dat ze mee ging doen. “Dus ik met mijn goede gedrag in de ADL stoel naar de gymvereniging, was ik vervolgens steeds allemaal schroefjes kwijt!?” Sporten met een rolstoel die daar helemaal niet geschikt voor is, is net zoals basketballen met een handbike wat ook niet zo best gaat.
“Kan ik mijn ADL rolstoel niet om laten bouwen naar een sportrolstoel?”
Gelukkig denkt Kirsten in mogelijkheden en wilde ze haar ADL rolstoel graag om laten bouwen naar een sportrolstoel, maar of een ADL stoel ook als sportvoorziening gebruikt mag worden, was een lastige vraag.
De oplossing
Loszittende schroefjes die vervolgens weer kwijt waren, het gebruik van een ADL rolstoel in de sport is geen succes. Totdat een teamgenoot van het Beatrixoord handbiketeam haar informeerde over de Uniek Sporten Uitleen Service en hier werd ze erg blij van. Inmiddels heeft Kirsten haar sportrolstoel alweer 14 dagen in huis en dit is toch wel een stuk beter dan haar ADL rolstoel. Ze beleeft veel plezier van haar sportrolstoel en heeft helemaal de smaak te pakken. Ze is hier dan ook fanatiek mee aan het sporten. Op de dinsdag staat het paardrijden op de planning, op de donderdag gaat ze naar de dames gymvereniging met haar sportrolstoel, waar ze elke week weer andere sport- en spelactiviteiten doet, en op vrijdag gaat ze naar de in- of outdoor trainingen van het handbiken.
Kirsten gaat kijken of ze na haar proefperiode van Uniek Sporten Uitleen Service een eigen sportrolstoel aan kan schaffen. Wil je net als Kirsten ook graag een sporthulpmiddel proberen? Klik dan hier om de mogelijkheden in jouw gemeente te bekijken.
De Uniek Sporten Uitleen Service in Friesland wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Sport Fryslân, het Foppe Fonds en alle 18 Friese gemeenten. Hierdoor kunnen alle Friezen ongeacht hun woonplaats gebruik maken van de uitleen service.