“Opgeven is geen optie - Hong Zhao”

Ze werd geboren in de Chinese stad Dandong en pakte met het nationale volleybalteam van China brons op de Olympische Spelen in 1988. Exact 28 jaar later kwalificeerde ze zich opnieuw voor de Spelen, maar dit keer voor de Paralympics. Zitvolleybalster Hong Zhao kent namelijk ook de keerzijde van de medaille.

"Sport heeft mijn leven verrijkt en mij gevormd zoals ik nu ben. Ik heb echt ontzettend veel respect voor mijn mede gehandicapte teamgenoten. Opgeven is geen optie, ik zet altijd door.”

Hong Zhao

Paralympisch zitvolleybalster

Onder aansporing van haar teamgenoten in Sneek maakte ze de overstap naar het Nederlands Paravolley-team, dat zich plaatste voor de Paralympische Spelen in Rio. De dames pakten een zesde plaats. Dat smaakt naar meer, want wie Hong kent weet dat ze nog lang niet stopt. “Sport heeft mijn leven verrijkt en mij gevormd zo als ik nu ben. Ik ben daar ontzettend dankbaar voor.”

Hong is geopereerd aan haar schouder, dit betekend dat ze tijdelijk geen volleybal kan spelen. Het herstel duurt langer dan verwacht, op het moment zit ze nog wel bij het Paravolley-team maar fungeert ze als assistent-coach. Als haar schouder is hersteld gaat ze natuurlijk ook weer mee spelen.