“Positief zijn maakt je zoveel krachtiger - Alyda Norbruis”

Na zilver op de Paralympics in Londen in 2012 pakte wielrenster Alyda Norbruis uit Ureterp vier jaar later tweemaal goud op de Spelen in Rio de Janeiro. Op de laatste olympische spelen in Tokyo werd na een lastige voorbereiding een prachtige zilveren medaille met een gouden randje behaald. Tel daar bij de wereldtitels en de prijzenkast is goed gevuld. Helaas is Alayda inmiddels gestopt met haar topsportcarrière. “Ook al zou ik het willen, het is medisch niet verantwoord om door te gaan. Diep van binnen zou ik willen doorgaan, maar het is voor mij besloten op medische gronden.” Met haar prachtige prestaties is Alyda niet voor niets één van de Fryske Parasporthelden van Sport Fryslân.

“Mensen in beweging krijgen, juist waar ze denken dat niet te kunnen, dat is mijn doel. Het is vaak zoveel simpeler om van de negatieve kant van een beperking uit te gaan. Maar als je de positieve weg durft in te slaan, ben je zoveel krachtiger.”

Alyda Norbruis

Paralympisch wielrenster

Als boegbeeld heeft Alyda laten zien dat er met een lichamelijke beperking heel veel mogelijkheden is om te kunnen sporten, ook als er iets anders aan de hand is. Haar tweelingzusje Alyce is verstandelijk beperkt en sport bij het G-team van haar korfbalclub in Ureterp. “Bewustwording is waar ik aan werk. Het moet maar eens ‘gewoon’ gevonden worden, geaccepteerd worden door de maatschappij.”