Contact

Stel al jouw vragen over sportaccommodaties aan projectleider Allard Donker.

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Sport en bewegen zorgt voor nieuwe energie. Maar tegelijkertijd kost een sportieve dag ook de nodige energie. Er zijn meerdere stappen die een vereniging kan nemen om de accommodatie te verduurzamen… lees verder > 

Gezonde sportkantine

Gezonde sportkantine

Water of sportdrank? Bruine of witte tosti? Steeds meer sportverenigingen gaan op de gezonde tour. Eén van de meest gestelde vragen die wij van sportverenigingen krijgen is: dalen onze inkomsten niet als we meer gezonde producten aanbieden? Terechte vraag! Kiezen voor gezond betekent echter niet dat de bitterballen en broodjes hamburger geschrapt worden. Er komen juist gezonde keuzes bij… lees verder>

Alcoholbeleid

Alcoholbeleid

Alcoholmisbruik in het algemeen, en onder jongeren in het bijzonder, is een grote bron van zorg in onze maatschappij. De sportkantine is dé plek waar je na het sporten rustig kunt genieten en napraten onder het genot van een drankje. Die gezelligheid op de vereniging is voor veel leden belangrijk, maar de leeftijdsgrenzen voor het schenken van alcohol zijn strikt. Het op de juiste manier naleven van de wet blijkt in de praktijk echter vaak moeilijk. De mensen achter de bar zijn over het algemeen vrijwilligers, voor wie het lang niet altijd makkelijk is de wet en regelgeving exact te kennen, maar ook het aanspreken van een bekende is voor velen niet makkelijk.

De belangrijkste regels in de Drank- en Horecawet (2013) zijn:

  • alcohol schenken of doorgeven aan jongeren onder de 18 jaar is verboden;
  • mensen in beschonken toestand mag je geen alcohol schenken;
  • als je alcohol wilt schenken dient er een bestuursreglement alcohol in de kantine te liggen;
  • er moet altijd iemand aanwezig moet zijn met bewezen kennis van de regels (Verklaring Sociale Hygiëne of IVA-certificaat).

Willen jullie aan de slag met alcoholbeleid?
Leg bijvoorbeeld vast dat op bepaalde tijden waarop veel jeugd aanwezig is geen alcohol wordt geschonken, dat vrijwilligers die bardienst hebben geen alcohol drinken en/of dat reclame voor alcohol niet prominent aanwezig is.

Meer informatie en tips?
NOC*NSF heeft een online dossier aangelegd.
Sport Fryslân beantwoord graag je vragen.

Sociale Hygiëne en IVA

Sociale Hygiëne en IVA

Om alcohol te schenken dienen verenigingen te beschikken over gekwalificeerd barpersoneel. Tijdens de openingstijden waarop alcohol wordt geschonken dient er altijd een leidinggevende aanwezig te zijn die beschikt over de Verklaring Sociale Hygiëne of een barvrijwilliger die een instructie heeft gevolgd over verantwoord schenken van alcohol (IVA).

Sociale Hygiëne

Een vereniging moet twee leidinggevenden hebben met de Verklaring Sociale Hygiëne. Om het diploma te kunnen krijgen, moeten zij een speciale cursus volgen en een examen afleggen. Leidinggevenden zijn onder meer verantwoordelijk voor het beheer van de bar.

  • Verklaring Sociale Hygiëne behalen
    Sport Fryslân en Doarpswurk bieden in ieder geval twee keer per jaar een cursus aan. Deze cursus wordt over het algemeen op avond gegeven. Er zijn kosten aan verbonden.

Instructie Verantwoord Alcohol schenken

Ben je als vrijwilliger werkzaam achter de bar van je sportvereniging? Dan moet je een Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) gevolgd hebben.

  • IVA behalen
    Een IVA is te behalen middels een e-learning. Deze is gratis, gemakkelijk en leuk en is ontwikkeld samen met de brancheorganisatie van slijterijen, horeca, studentenverenigingen, de sport en het ministerie van VWS. Vind hier meer informatie over de e-learning of ga rechtstreeks naar de e-learning.
  • Wil je liever een fysieke bijeenkomst op locatie organiseren waar je je vrijwilligers meer informatie verstrekt en direct de IVA af laat nemen? Vraag Sport Fryslân naar de mogelijkheden.

Rookvrije accommodatie

Rookvrije accommodatie

De sportvereniging is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Op veel sportterreinen wordt buiten echter nog vaak gerookt. Terwijl maar liefst 8 op de 10 Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn.

In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo beschermen we kinderen en zorgen we ervoor dat zij rookvrij opgroeien. Een rookvrije sportvereniging draagt bij aan een Rookvrije Generatie.

Willen jullie de vereniging (gedeeltelijk) rookvrij maken?
Bekijk waar je wil starten, bijvoorbeeld langs de lijn of op het terras. Of misschien ben je al een heel eind op weg en gaat het om de laatste stappen naar helemaal rookvrij. Inspiratie en tips nodig? Je vindt op de website van de Rookvrije Generatie meer informatie. Met vragen kun je uiteraard ook terecht bij Sport Fryslân.

Sportaccommodatie

Contactpersonen

Allard Donker, Projectleider
06 53 48 08 99 06 53 48 08 99 / allard@sportfryslan.nl

Diana van Houten, Coördinator Bedrijfsvoering/ Projectleider
06 12 17 04 40 06 12 17 04 40 / diana@sportfryslan.nl