Veilig fietsen tot je 100e

Doortrappen

Wat is Doortrappen?

Doortrappen is een landelijk programma met een mooi en duidelijk doel: senioren kunnen zo lang mogelijk veilig fietsen. In Fryslân wordt dit programma ondersteund door de provincie. Het programma stimuleert senioren om zelf te zorgen voor veiligheid op de weg. Dit gaat van de keuze van de fiets, de bewustwording van veilig fietsgedrag tot het beslissen welke route er gefietst wordt.

Met Doortrappen wordt de verbinding van bewegen met de boodschap over veiligheid op een leuke manier gemaakt. Voor instanties zoals gemeenten is er een belangrijke taak weggelegd. Namelijk het implementeren van het programma Doortrappen en zorgen voor veilige Doortraproutes. Samen met buurtsportcoaches, de Fietsersbond, ouderenorganisaties, zorgverleners e.a. wordt samengewerkt om de doelgroep te bereiken en activiteiten te organiseren.

Doortraproutes

Een doortraproute is een route die geschikt is voor senioren die erop uitgaan met de fiets. Zo’n doortraproute hoort aan drie eisen te voldoen:

  • Er is voldoende ruimte voor de fietser
  • Een fout mag niet meteen worden afgestraft
  • Wegverloop geeft duidelijk aan wat er van de fietser wordt gevraagd

Mooie initiatieven

Rondom het Doortrappen ontstaan mooie initiatieven. Zo zijn er gemeenten waar fietslessen worden gegeven, waar Doortraproutes aangelegd en getest worden, waar fietsclubjes worden opgestart en waar fietsactiviteiten voor senioren georganiseerd worden. Ook zijn er publieksacties om bijvoorbeeld de oudste fietser in de gemeente in het zonnetje te zetten.

Heb jij een initiatief?

Als je een leuk initiatief hebt dat bij Doortrappen past, dan horen we dat natuurlijk graag! Ellie Groot is contactpersoon rondom dit programma. Je kunt haar bereiken via ellie@sportfryslan.nl of 06 10 32 31 92.

Doortrappen: de organisatie

“Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en wordt uitgevoerd in heel Nederland, met medewerking van partners als VVN, VeiligheidNL, BOVAG, Fietsersbond en vele anderen.” Zie www.doortrappen.nl

Sport Fryslân wordt ondersteund door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROF) van de provincie Fryslân.

Doortrappen

Sport Fryslân wil dat iedereen iedere dag met plezier kan sporten en bewegen. Een vitale mienskip: dat is ons doel. Het stimuleren van veilig fietsen onder senioren draagt bij aan dit doel. Zo lang mogelijk vitaal: daar gaan we voor!

Contactpersoon

Ellie Groot, Bestuurssecretaris
06 10 32 31 92 06 10 32 31 92 / ellie@sportfryslan.nl