Veilig fietsen tot je 100e

Doortrappen

Wat is Doortrappen?

Doortrappen is een programma met een mooi en duidelijk doel: senioren kunnen zo lang mogelijk veilig fietsen. Het programma stimuleert senioren om zelf te zorgen voor veiligheid op de weg. Dit gaat van de keuze van de fiets tot het beslissen welke route er gefietst wordt. Maar voor instanties zoals gemeenten is er ook een belangrijke taak weggelegd. Namelijk het zorgen voor veilige Doortraproutes.

Doortraproutes

Een doortraproute is een route die geschikt is voor senioren die erop uitgaan met de fiets. Zo’n doortraproute hoort aan drie eisen te voldoen:

  • Er is voldoende ruimte voor de fietser
  • Een fout mag niet meteen worden afgestraft
  • Wegverloop geeft duidelijk aan wat er van de fietser wordt gevraagd

Mooie initiatieven

Rondom het Doortrappen ontstaan mooie initiatieven. Zo zijn er gemeenten waar fietslessen worden gegeven, waar Doortraproutes aangelegd en getest worden, waar fietsclubjes worden opgestart en waar fietsactiviteiten voor senioren georganiseerd worden.

Heb jij een initiatief?

Als je een leuk initiatief hebt dat bij Doortrappen past, dan horen we dat natuurlijk graag! Ellie Groot is contactpersoon rondom dit programma. Je kunt haar bereiken via ellie@sportfryslan.nl of 06 10 32 31 92.

Doortrappen: de organisatie

Van de website van Doortrappen: “Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en wordt uitgevoerd door Twijnstra Gudde, bureau Ideate en met medewerking van partners als VVN, VeiligheidNL, BOVAG, Fietsersbond en vele anderen.”

Doortrappen

Sport Fryslân wil dat iedereen iedere dag met plezier kan sporten en bewegen. Een vitale mienskip: dat is ons doel. Het stimuleren van veilig fietsen onder senioren draagt bij aan dit doel. Zo lang mogeijk vitaal: daar gaan we voor!

Contactpersoon

Meer weten over Doortrappen? Ellie vertelt je er graag meer over.

Ellie Groot, Bestuurssecretaris
06 10 32 31 92 06 10 32 31 92 / ellie@sportfryslan.nl