Een duurzame sportaccommodatie

De kachel in de kantine, de verlichting op het sportveld of het verwarmen van water tijdens het douchen. De energierekening is een belangrijke kostenpost binnen de begroting van jouw club. Met het verduurzamen van jullie sportaccommodatie kun je hier flink op besparen. Sport Fryslân helpt je om het energieverbruik te verlagen en stimuleert het gebruik van (eigen opgewekte) groene energie.

Subsidie waar je energie van krijgt

Tot 7 december 2018 was het mogelijk subsidie aan te vragen voor de regeling Energiebesparing en Duurzame energieopwekking Sportaccommodaties (EDS) bij RVO.
Sinds 2 januari 2019 kunt u voor deze activiteiten subsidie aanvragen via de regeling Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties. 35% (20% + 15% aanvullend) van de kosten voor maatregelen voor energiebesparing en het opwekken van duurzame energie wordt vergoed. In de bijlage staat welke maatregelen 15% aanvullende subsidie kunnen krijgen.

Voorbeeld: Er moet een lichtmast voor veldverlichting vervangen worden. De aanschaf van materialen en kosten op arbeid komen in aanmerking voor deze regeling. De standaard subsidie is 20%, maar een LED armatuur dat voldoet aan de voorwaarden wordt voor 35% gesubsidieerd.

Energiebesparingsadvies

Met een energiebesparingsadvies kun jij zien welke duurzame investeringen economisch verantwoord zijn. Daarvoor maken we eerst een energiescan. Op basis van de scan geven we je een concreet plan van aanpak. We wijzen je ook meteen op het ‘laaghangend fruit’ waar je als club direct mee aan de slag kan.

Advies op locatie

Het plan van aanpak dat we voor je opstellen, biedt concrete handvatten om direct met energiebesparing aan de slag te gaan. We zetten op papier hoe vrijwilligers kunnen bijdragen aan deze punten en hoe je draagvlak creëert binnen de vereniging voor jouw duurzaamheidambities. Indien gewenst wordt de rapportage gepresenteerd aan geïnteresseerden binnen de club, bijvoorbeeld aan jullie werkgroep of bestuur.

"Duurzaamheid is een mooi begrip, maar het gaat in eerste instantie puur om kostenbesparing. Door subsidies heb je een veel kortere terugverdientijd. Investeren in duurzaamheid kan altijd uit."

Anne Machiela

voorzitter SC Veenwouden

Verander gedrag

Verander gedrag

Wist je dat je de energierekening ook omlaag kunt brengen door gedrag aan te passen? Daarmee kun je tot 9% op je energiekosten besparen! Tijdens de workshop ‘Hoe krijg je gebruikers mee?’ geven we je tips en trucs voor slimme en creatieve oplossingen.

Bezoek een duurzame sportvereniging

Bezoek een duurzame sportvereniging

Wil jij de kunst afkijken bij een club in de omgeving die al een duurzame accommodatie heeft? Wij brengen je graag in contact met een vereniging die je alles kan vertellen over de do’s en don’ts bij het verduurzamen van jouw sportaccommodatie. Zo’n bezoek geeft gegarandeerd nieuwe energie.

Lees hoe vv Feanwâlden verduurzaamde

Bekijk: “Investeren in duurzaamheid kan altijd uit”

Verenigingen

“Investeren in duurzaamheid kan altijd uit”

Bekijk details

Cijfers Friesland

sportverenigingen met een eigen accommodatie hebben baat bij duurzame investeringen

Friese gemeenten hebben ons opdracht gegeven verenigingen te helpen bij het verduurzamen van sportaccommodaties

sportverenigingen hebben een energiebesparingsadvies van ons ontvangen

%

van de sportverenigingen die een energiebesparingsadvies hebben ontvangen, investeert in verduurzamende maatregelen

Sport Fryslân ondersteunt bij het realiseren van een duurzame sportaccommodatie door:

  • je een energiebesparingsadvies aan te bieden.
  • je te helpen bij het indienen van een subsidieaanvraag.
  • je te ondersteunen bij het vinden van financieringsmogelijkheden.

Wil jij energie en daarmee kosten besparen binnen jouw sportvereniging?

Neem gerust contact op om hier eens met een medewerker van Sport Fryslân over te praten. Rainer de Groot en Diana van Houten staan je graat te woord. Of lees de veelgestelde vragen.

Rainer de Groot, Coördinator Jeugdfonds Sport
06 30 34 72 49 06 30 34 72 49 / rainer@sportfryslan.nl

Diana van Houten, Coördinator Bedrijfsvoering/ Projectleider
06 12 17 04 40 06 12 17 04 40 / diana@sportfryslan.nl

Provincie Fryslân

Sport Fryslân

Direct contact

Neem contact op met onze helpdesk voor sportverenigingen!