Sporten en bewegen helpt u om fit te blijven. Dat is belangrijk, vooral in deze gekke tijd waarin er minder te doen is door het coronavirus. Op deze pagina verzamelen we leuke ideeën die u thuis of vlakbij huis kunt doen. Zo blijven we met z’n allen toch in beweging.
Sporten en bewegen helpt u om fit te blijven. Dat is belangrijk, vooral in deze gekke tijd waarin er minder te doen is door het coronavirus. Op deze pagina verzamelen we leuke ideeën die u thuis of vlakbij huis kunt doen. Zo blijven we met z’n allen toch in beweging.
Gratis online trainingen
Nu ‘samen buiten bewegen’ even niet door kan gaan, biedt GoldenSports online trainingen aan die je zelf thuis kunt doen. Op deze manier kun je toch fit blijven. De online trainingen zijn gratis beschikbaar op www.goldensports.nl/online-trainingen/.
Wat zijn GoldenSports?
GoldenSports zijn normaal gesproken beweeggroepen waarbij de trainingen altijd buiten zijn. GoldenSports trainingen worden in de buurt georganiseerd zodat je dit samen met buurtgenoten kunt doen en je niet hoeft te verplaatsen naar een andere buurt of sportaccommodatie. Het is voor iedereen van 55 jaar en ouder die meer wil gaan bewegen en dit graag buiten doet. De trainingen worden gegeven door een fysiotherapeut of een professionele trainer of seniorensportdocent. Zij zorgen voor veilige en gevarieerde trainingen. In Friesland zijn er GoldenSports trainingen in Leeuwarden en vanaf januari 2021 in Bolsward. Meer info op www.goldensports.nl
U wilt soepel en sterk blijven fietsen. Gaan en staan waar u wilt. Met de FietsFit oefeningen traint u specifiek uw coördinatie, spierkracht, lenigheid nek/schouder, reactievermogen en uithoudingsvermogen, zodat u langer veiliger kunt blijven fietsen.
De FietsFit oefeningen kunt u thuis uitvoeren, op het tijdstip dat u het beste uitkomt. Of bijvoorbeeld in een groep, tijdens een beweegles of voorafgaand aan een fietstocht.
Bekijk de FietsFit oefeningen op www.doortrappen.nl.
Een laagdrempelige manier om te blijven bewegen in tijden van corona is wandelen. Wandelen heeft positieve lichamelijke effecten zoals een grotere spierkracht, een hogere loopsnelheid en betere slaapkwaliteit, maar ook mentale effecten zoals minder stress, meer ontspanning en meer creativiteit en sociale effecten zoals het voorkomen van eenzaamheid. Rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM is het goed te doen om wandelend een ‘frisse neus te halen’ of je te verplaatsen om noodzakelijke boodschappen te doen. Maar natuurlijk ook voor plezier: voor recreatie en sport.
De belangrijkste redenen om te gaan wandelen nu zijn om fit en gezond te worden of te blijven, voor ontspanning en om ‘er even tussenuit’ te gaan. Belangrijk blijft om hierbij 1,5 meter afstand te houden en elkaar voldoende ruimte te geven.
Op Wandel.nl van de Koninklijke Wandel Bond Nederland staan tips over hoe je, ondanks de maatregelen rond het coronavirus, toch op een verstandige en gezonde manier kan blijven wandelen en bewegen. Naast wandeltips staan er op de website ook oefeningen om thuis fit te blijven. Ook is er een gratis wandel.nl-app met tips om (wandelend) in beweging te blijven.
De Hersenstichting heeft samen met professor Erik Scherder een Ommetje-app ontwikkeld, te downloaden op Google Play en in de App Store. Leuk om via de app een ‘wandelcompetitie’ te starten met anderen. Hierdoor kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een ommetje te maken.
Allesoversport.nl geeft in een artikel een breed inzicht in de waarde van wandelen, lees het artikel op Allesoversport.nl.
Het is bekend dat bewegen belangrijk is voor de gezondheid van lichaam en geest. Klik hier en vind een beweegprogramma voor thuis!
Veel plezier!
Op de beweegposter zijn dertien oefeningen voor ouderen te vinden die makkelijk thuis te doen zijn. Ook lees je hoe je in kleine stapjes fit kunt worden door te gaan wandelen en vind je er informatie over de beweegrichtlijnen.
Er zijn inventieve manieren ontstaan om gezamenlijk als OldStars met elkaar te bewegen, nu dat tijdelijk niet meer buiten kan. Zo heeft PSV OldStars de ‘Virtuele Sportkantine’ opgezet waar via het videocommunicatie-programma Zoom virtuele trainingen worden gegeven. PSV OldStar Joop Spijker zegt hierover: ‘Als team met elkaar in beweging blijven is ontzettend belangrijk. Het gaat dan niet eens zozeer om fysieke beweging maar om de verbinding die tussen mensen blijft bestaan. Het succes van de virtuele kantine geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het sociale contact is voor de OldStars.’
De trainingen zijn online beschikbaar gesteld op OldStars.nl door het Ouderenfonds en PSV.
Nu de mogelijkheid ontbreekt om elkaar vanwege het coronavirus in groepsverband te ontmoeten zet het Nationaal Ouderenfonds met haar OldStars in op waardevol contact op afstand. Speciaal voor deze sportieve doelgroep is een podcast, OldStars Radio, gelanceerd die door de OldStars zelf wordt gemaakt. Het levendige programma met vaste segmenten is er volledig op gericht om ouderen ook in deze tijd vanuit huis met elkaar in verbinding te brengen en fysiek fit te houden. OldStars Radio is te beluisteren via de OldStars website, Spotify of via Anchor FM.
Nu door de corona-maatregelen vooral veel ouderen thuis zitten, is sportief bewegen moeilijker geworden. Om heel Nederland thuis in beweging te krijgen werpt Olga Commandeur zich op als nationale personal trainer van thuiszittend Nederland. Op deze pagina publiceert zij wekelijks trainingsschema’s voor iedereen die mee wil doen, aan de hand van archiefuitzendingen van Nederland in Beweging. Met elke dag nieuwe oefeningen, motivatie en tips om thuis te trainen.Naast de speciale Heel Nederland Thuis in Beweging-trainingen, is Nederland in Beweging ook elke dag rond 10.25 uur op NPO 2 bij Omroep MAX te zien.
Leon Pijnenburg maakt filmpjes speciaal voor mensen met parkinson
De filmpjes zijn eigenlijk heel goed voor mensen met de diagnose Parkinson, mensen met (NAH) Niet Aangeboren Hersenletsel. Maar ook voor ouderen die wat meer beweging en brein stimulatie nodig hebben.
Beweegteam Weststellingwerf brengt ouderen in beweging tijdens corona! Benieuwd hoe? Bekijk dit filmpje.