Stimuleert sociale vaardigheden en betrokkenheid onder senioren

Programma: Sociaal Vitaal

Sociaal Vitaal: wat is dat precies?

Sociaal Vitaal is een programma voor senioren die nog niet zo sociaal betrokken zijn. En die ook wat moeite hebben met sociale vaardigheden. Dit programma helpt hen bij het vergroten van hun netwerk en contacten.

De organisatie

Het is een uitgebreid programma waarbij Sport Fryslân intensief samenwerkt met de gemeente. Samen bekijken we in welke wijken/dorpen we het programma kunnen draaien. Via organisaties benaderen we 65-plussers die eventueel mee willen doen aan sociaal vitaal.

Het programma

De deelnemers starten het programma met een fittest. Daarbij wordt gemeten hoe hun huidige fitheid is. Daarna volgt het actieve deel van het programma. Hierbij kun je denken aan sport- en beweegactiviteiten, trainingen in sociale vaardigheden en adviezen van een diëtist of fysiotherapeut. Dit actieve deel kan bijvoorbeeld 20 weken duren, waarna het programma wordt afgesloten met een tweede fittest.

Het effect

Dankzij het programma Sociaal Vitaal leren senioren sociale vaardigheden. Bovendien leren ze nieuwe mensen kennen, waardoor hun netwerk zich uitbreidt. Nog een bijkomend voordeel is de positieve impact van sporten en bewegen op de fitheid van de deelnemers. Na afloop van het programma stimuleren we de senioren actief en sociaal betrokken te blijven. Bijvoorbeeld door een nieuwe beweeggroep te starten of de deelnemers te introduceren aan het bestaande aanbod bij hen in de buurt.

“Sociaal Vitaal is een intensieve aanpak en brengt veel teweeg onder deelnemers. Zowel op fysiek als mentaal gebied.”

Interesse

Misschien heb je nu gelijk zoiets van: dit programma is geschikt voor mijn wijk, dorp of gemeente. Als dat zo is, horen we maar al te graag jouw ideeën. Marije Plantinga is hiervoor de contactpersoon. Je kunt haar bereiken via marije@sportfryslan.nl of 06 51 75 12 07.

Sociaal Vitaal

Sport Fryslân wil dat iedereen iedere dag met plezier kan sporten en bewegen. Een vitale mienskip: dat is ons doel. Het aanbieden van dit mooie en intensieve programma draagt bij aan dit doel. Fysiek en mentaal vitaal, daar gaan we voor!

Contactpersoon

Meer weten over het programma sociaal vitaal? Marije vertelt je er graag meer over.

Marije Plantinga, Projectleider
06 51 75 12 07 06 51 75 12 07 / marije@sportfryslan.nl