Sport op Basisscholen

Sport op Basisscholen is een initiatief van De Friesland en Sport Fryslân en heeft als doel om de gezondheid van kinderen te verbeteren. Sport op Basisscholen is in het leven geroep in 2012. In de eerste jaren van het project hebben we geïnvesteerd in een krachtig middel: een vakleerkracht bewegingsonderwijs. Dankzij de basis die is neergelegd is er in Friesland een breed netwerk van vakleerkrachten bewegingsonderwijs. Daar plukken we nu nog steeds de vruchten van, want via hen bereiken we bijna 50% van alle Friese leerlingen. Daarom is Sport op Basisscholen een prachtig initiatief wat nog altijd actueel is in de Friesland. We geven dit momenteel nog vorm door projecten uit te rollen via het brede netwerk van vakleerkrachten. In 2023 staat het Fries Kampioenschap Tikkertje in de spotligtht.

FK Tikkertje

Alle kinderen in beweging met het FK tikkertje! Het nieuwe schooljaar 2023-2024 start flitsend. Want tikkertje spelen, dat kan iedereen. De voorrondes worden in elke gemeente georganiseerd. De winnaars van elke gemeente stromen door naar de grande finale op 1 november 2023! Dan wordt er gestreden voor de titel: Fries Kampioen Tikkertje.

Kinderen in beweging

Het FK Tikkertje is een voorbeeld van de activiteiten die we samen met De Friesland voor kinderen organiseren. In voorgaande jaren konden kinderen hun energie kwijt bij bijvoorbeeld Apenkooi XL en het grote James Bond spel. Maar we investeerden ook in kinderen die minder motorisch vaardiger waren middels Sport op Basisscholen extra en kregen scholen korting op de aanschaf van het lespakket Lekker Fit Fryslân. Doorloppend zetten we al jaren in op structureel kwalitatief bewegingsonderwijs door vakleerkrachten.

Vele voordelen

Doordat kinderen al veel  bewegen op jonge leeftijd worden ze motorisch vaardiger, zijn ze geconcentreerder en komt het hun gezondheid ten goede. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die motorisch vaardiger zijn in het dagelijks leven meer bewegen en dat ook meer blijven doen op latere leeftijd. Met de inzet van vakleerkrachten bewegingsonderwijs zien we ook dat er in de gymlessen meer bewogen wordt, maar ook zijn kinderen beter op de hoogte van naschoolse activiteiten en worden kinderen vaker lid van een sportvereniging. Zo levert Sport op Basisscholen vele voordelen voor vele veel kinderen in Fryslân.

 


In samenwerking met:

Cijfers

%

van de Friese basisscholen is een vakleerkracht van Sport op Basisscholen actief. Dit zijn 318 scholen van 416 scholen die in er Friesland zijn.

leerlingen worden ieder schooljaar door vakleerkrachten bereikt

Bijna 70 vakleerkrachten zijn momenteel actief in 18 Friese gemeenten

%

van de kinderen eet dagelijks fruit

%

van de kinderen eet dagelijks groente

%

van de Nederlandse kinderen (4 tot 12 jaar) beweegt dagelijks minstens 1 uur

%

van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar speelt elke dag buiten

%

van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar sport minstens 1 keer per week bij een club, vereniging of sportschool