Alle informatie op één plek

Docenten seniorensport

Laat je ontzorgen door Stichting Fit in Fryslân

Stichting Fit in Fryslân ontzorgt docenten van MBvO en andere beweeggroepen voor senioren en aangepast sporten. Deze provinciale stichting is opgericht door Sport Fryslân en draagt zorg voor de continuïteit, kwaliteit en rendabiliteit van beweeggroepen. We vinden dat een docent zich moet kunnen focussen op het lesgeven. Daarom buigen wij ons over alle bijzaken, zoals de administratie.

Wat bieden wij voor jou als docent en wat betekent het aansluiten bij Fit in Fryslân voor jou? Klik op onderstaande button voor meer informatie!

Volg een opleiding en word docent

Heb jij er wel eens over nagedacht om sportlessen te geven aan senioren? Dan is de cursus ‘Seniorensportleider’ wellicht iets voor jou. Na 20 weken en een examen kun je een landelijk erkend diploma behalen. Verschillende aanbieders en hun website:

 

Volg (bij)scholingen

Verschillende organisaties in het werkveld bieden (bij)scholingen aan. Organisaties die (bij)scholingen aanbieden zijn CIOS Heerenveen, de KNGU, Sport Fryslân, SportDrenthe, Huis voor de Sport Groningen en de KNBLO-NL. Houd hun sites in de gaten voor het actuele aanbod.

Betaal muziekrechten en voorkom een boete

Waarom muziekrechten?
Als je tijdens sportlessen muziek gebruikt, hoor je Buma/Sena-rechten te betalen. Als je de rechten niet hebt betaald, kan een boete na controle door Buma en/of Sena oplopen tot € 1000,-. Dit willen we natuurlijk voorkomen en daarom kun je je ieder jaar gemakkelijk via Sport Fryslân registreren.

Kosten
Bij Sport Fryslân bieden we een gereduceerd tarief aan. Voor €35,- mag je met één beweeggroep gedurende een heel kalenderjaar onbeperkt gebruikmaken van muziek tijdens de lessen. Ieder kalenderjaar moet je de beweeggroep opnieuw registreren. Heb je meerdere beweeggroepen, dan betaal je €35,- per groep per kalenderjaar.

Registreren
Je kunt je via Sport Fryslân op twee manieren registreren voor de Buma/Sena-regeling:

Weet je niet zeker of jouw beweeggroep muziekrechten heeft?
Bij een vereniging moet het bestuur informatie hier over kunnen geven. Bij organisaties zoals gemeenten en stichtingen weet de financiële afdeling er meer vanaf.

Contactpseroon
Berber van der Krieke: berber@sportfryslan.nl / 06 1032 3258.

 

Houd Sport Fryslân op de hoogte

Om jouw huidige situatie als sportdocent actueel te houden hebben we een vragenlijst opgesteld met vragen als: Ben je zelf nog actief als sportdocent? En ben je beschikbaar voor andere activiteiten, zoals het adviseren bij fittesten of het promoten van nieuwe activiteiten?

Laat het ons weten via onze vragenlijst. Zo blijven wij op de hoogte van jouw huidige status als sportdocent!

Leen gratis sport- en spelmaterialen

Sport Fryslân beschikt over een aantal sport- en spelmaterialen. De materiaaluitleen is speciaal voor docenten die lesgeven binnen de seniorensport of het aangepast sporten. Het materiaal mag de docent maximaal vier weken lang gebruiken in zijn/haar beweeglessen. Het lenen is gratis, maar de docent dient wel zelf de materialen op te halen en in te leveren bij Sport Fryslân in Heerenveen (De Opslach 61).

Ga na of je een juiste vergoeding krijgt

Sport Fryslân heeft via de vereniging van beweegleiders 55+ (VML) de adviestarieven voor vergoedingen doorgekregen voor docenten seniorensport (MBvO/GALM). Deze tarieven zijn conform de CAO welzijn. Per 1 september 2020 is het bedrag vastgesteld op €31,05,- per lesuur (exclusief 21% BTW). Omdat er nogal wat onduidelijkheid is over de rechts- en financiële positie van de docenten seniorensport, informeren we het volgende:

  • Bent je in loondienst? Dan wordt de cao gevolgd waaronder de werkgever valt.
  • Bent je niet in loondienst? Dan heb je te maken met een zelfstandige en een opdrachtgever.
  • Voor beide situaties geldt het genoemde tarief als basis voor de persoonlijke onderhandeling.
  • Je moet zelf met de werkgever of opdrachtgever afstemmen wat de vergoedingen voor materiaal, reiskosten, reistijd, voorbereidingsuren en bijscholingskosten zijn.

Overleg met je werkgever of deelname aan bijscholingen, reiskosten, aanschaf materialen en cd’s worden vergoed. Kijk voor meer informatie op www.vmlnederland.nl.

 

Word eventueel lid van een belangenorganisatie

Er is in Nederland één belangenorganisatie: de Nederlandse vereniging van lesgevers sport en bewegen 55+ (VML). Deze organisatie ondersteunt en zet zich in voor de belangen van sportleiders. Je kunt lid worden van de belangorganisatie, zodat je verzekerd bent voor bijvoorbeeld ongevallen -, wettelijke aansprakelijkheid- en rechtsbijstandsverzekering. Kijk voor meer informatie op www.vmlnederland.nl.

Ontvang mailtjes om op de hoogte te blijven

We sturen veel sportdocenten regelmatig een nieuwsbrief met daarin de ontwikkelingen op het gebied van seniorensport in Friesland. Als jij die nieuwsbrief ook graag in je inbox ontvangt, stuur dan een mailtje naar Berber van der Krieke via berber@sportfryslan.nl. Zij zorgt ervoor dat jij de nieuwsbrief voortaan ook ontvangt.