Vijf Parasporthelden bezorgen leerlingen op Ameland bijzondere dag

12-09-’22 | Ze doen het al jaren: hun verhaal vertellen op scholen in Friesland. Maar nog nooit deden ze dat met vijf parasporters tegelijk op één Waddeneiland. Een hele speciale dag, voor zowel de Parasporthelden als voor de leerlingen op vijf scholen op Ameland.

De Fryske Parasporthelden zijn parasporters die hun verhaal over het omgaan en sporten met een beperking vertellen op basisscholen en middelbare scholen. Eigenlijk laten ze de leerlingen zien dat een beperking helemaal geen beperking hoeft te zijn om te sporten. Vijf van de twaalf Fryske Parasporthelden gingen vandaag naar Ameland om daar hun verhaal te delen. Het zijn Olivier van de Voort (zwemmen), Tristan Bangma (wielrennen), Liesette Bruinsma (zwemmen), Stefan Boersma (voetbal) en Joël de Jong (atletiek).

De verhalen van parasporthelden maken altijd diepe indruk op leerlingen (en leraren). “Wat is een beperking eigenlijk?”, “Hoe stapt u in uw auto ?” en “Bent u nu ook rijk geworden?”… zijn slechts enkele vragen van kinderen die vol verwondering naar een parasporter in hun klas kijken en luisteren. De parasporters zijn ware rolmodellen voor kinderen, zij laten écht zien dat je grenzen kunt verleggen en meer kunt dan je denkt.

Ook bijzonder voor parasporters zelf
Dat zo’n ontmoeting speciaal is voor de leerlingen kunnen we eigenlijk niet omheen. Maar dit keer is het ook extra speciaal voor de parasporters zelf. Normaalgesproken trainen zij binnen hun eigen team, maar vandaag ontmoeten zij parasporters die andere sporten beoefenen. Het is voor de meesten niet de eerste keer dat ze elkaar tegenkomen. Toch is het een mooi moment om elkaar na lange tijd weer te spreken en ook onderling verhalen uit te wisselen.

Meet & Greet
Dankzij financiering vanuit FB Oranjewoud kan Sport Fryslân jaarlijks dit soort ontmoetingen op scholen in Friesland organiseren. We noemen het ‘Meet & Greets’ en zien dat het concept nog altijd een geweldig effect heeft op de luisteraars. Het komende jaar staan er daarom weer vele Meet en Greets gepland en zijn er ook nog plekken beschikbaar. Geïnteresseerde scholen verwijzen we graag door naar de website: www.sportfryslan.nl/meet-en-greet


Foto’s: Froukje Tilstra

Dit bericht delen via Bericht delen via