De stemmen zijn geteld!

Fryslân koos dit jaar als mooiste sportmoment van 2019 voor de wereldtitel van Suzanne Schulting. De shorttrackster werd wereldkampioen in Sofia. In het programma Sportmominten 2019 keken we terug op de mooiste sportmomenten van het jaar. Begin december kon het publiek stemmen en samen met de vakjury kwam daar een top tien uit.

Tafelgasten deze avond waren Maarten van der Weijden, Marrit van der Wal, Sytze Brouwer en Suzanne Schulting. Bekijk de uitzending hier terug.

Een moment dat geen kans maakte op de titel was de Zwemelfstedentocht van Maarten van der Weijden. Hij is geen Fries. “Maar daarom vind ik het wel fantastisch dat ik hier mag zijn”, zei hij. De Zwemelfstedentocht maakte veel los, ook bij Van der Weijden zelf. “Vanochtend nog was ik in Kimswerd bij een mevrouw die ontzettend geraakt werd door de tocht. Dat is zo mooi. Ik heb dit keer, nog veel meer dan vorig jaar, toen het een lijdensweg was, zo ontzettend veel genoten.”

Fierljepper Marrit van der Wal verbrak dit jaar twee keer het wereldrecord bij de vrouwen. “Superbijzonder dat ik in zo’n rijtje met sportmomenten mag staan. Dat ik hier naast Maarten en Suzanne mag zitten, dat vind ik heel bijzonder.” Van der Wal is de eerste vrouw over de 18 meter. “De meeste vrouwen springen niet met zo’n lange pols. Maar je moet iets proberen.”

Suzanne Schulting vertelt over haar mem, Hannie Schulting. Zij heeft het zwaar tijdens de races van haar dochter: “Zij heeft zoveel stress, dat is bijna niet normaal.”Schulting werd dit jaar wereldkampioen en was het afgelopen jaar ook olympisch kampioen. “Mensen verwachten wat van me en ik ook van mezelf. Ik had ook geen vrede gehad met een zilveren of bronzen medaille.” Het sportmoment van 2019 is de wereldtitel van Suzanne Schulting. De prijs werd uitgereikt door gedeputeerde Sander de Rouwe.

Over sportmomenten

In samenwerking met de Provincie Fryslân, Omrop Fryslân, NDC Media en Sport Fryslân is er op deze manier een vervolg gegeven aan het Sportgala Fryslân. In sport bestaan er een aantal opvallende momenten, dat kunnen punten, scores, overwinningen of records zijn, maar ook de momenten die je raakten. Deze momenten brengen wij in beeld. Wij zijn trots op onze Fries sporters, hun sportprestaties raken ons.