Meet de fitheid van inwoners, zoals leerlingen en ouderen

Fitheid meten met fittesten

De Fittest

Tijdens de fittest wordt de fitheid gemeten aan de hand van de volgende onderdelen:

  • invullen vragenlijst
  • bloeddruk
  • lengte en gewicht
  • oog-hand coördinatie
  • knijpkracht
  • beenkracht
  • wandeltest

De uitslag

Aan het einde van de fittest ontvangt elke deelnemer een persoonlijk beweegadvies en informatie over het beweegaanbod in de omgeving.

0-meting

In feite kan de uitslag van de fittest gelden als een nul-meting; een eerste moment waarop de fitheid gemeten is. Als de deelnemer na de fittest voor een bepaalde periode gaat sporten, kan daarna weer een fittest worden uitgevoerd. Dan kan de deelnemer zien of zijn/haar fitheid beter is geworden. Dit kan ook interessante informatie zijn voor een begeleider of trainer.

Het effect

De fittest geeft inzicht in de fitheid van een persoon. Dat is niet het enige effect dat een fittest teweegbrengt. Een fittest kan namelijk ook de aanleiding zijn om mensen te stimuleren in beweging te komen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld laten zien welk sportaanbod er in de buurt is. En docenten kunnen deelnemers vragen mee te doen bij hun beweeggroep of sportvereniging. Een fittest creëert dus betrokkenheid en kan het sportaanbod versterken.

Interesse

Fittesten worden vaak georganiseerd door gemeenten en zorginstellingen. Vanuit Sport Fryslân ondersteunen we bij de organisatie door een locatie te regelen en eventueel te helpen bij de promotie. Als je interesse hebt om een fittest te organiseren, komen we graag met je in contact.

Neem bij interesse contact op met Berber van der Krieke via berber@sportfryslan.nl of 06 10 32 32 58.

Fittesten organiseren

Sport Fryslân wil dat iedereen iedere dag met plezier kan sporten en bewegen. Een vitale mienskip: dat is ons doel. Het meten van de fitheid van inwoners draagt bij aan dit doel. We geven mensen inzicht in hun fitheid en stimuleren hen om lekker te sporten en te bewegen.

Contactpersoon

Meer weten over fittesten? Berber vertelt je er graag meer over.

Berber van der Krieke, Projectmedewerker
06 10 32 32 58 06 10 32 32 58 / berber@sportfryslan.nl