Meet de fitheid van volwassenen, senioren en mensen met een beperking/aandoening

Fittesten

Wat is een fittest?

Tijdens de fittesten doen de deelnemers meerdere oefeningen die de fysieke- en mentale gezondheid van de deelnemers meten. Sport Fryslân doet dit om de vitaliteit van de inwoners van Friesland in kaart te brengen. De Sport Fryslân fittest ziet er als volgt uit:

 1. De deelnemers ontvangen op locatie en worden begeleid naar het aanmeldpunt
 2. Bloeddrukmeting
 3. Gezondheidscheck (lengte, gewicht, BMI-meting, vetpercentage, spiermassa, visceraal vet en buikomvang)
 4. Oog-hand coördinatietest
 5. Knijpkrachttest
 6. Zit- en reiktest
 7. Beenkrachtest
 8. Uithoudingsvermogen test
 9. Vragenlijst beweeggeschiedenis en beweegmotivatie
 10. Beweegadvies, bespreken resultaat met persoonlijk beweegadvies en informatie over beweegaanbod

Fittesten van Sport Fryslân

De Sport Fryslân fittesten zijn gebaseerd op het Groninger Actief Leef Model (GALM) en geschikt gemaakt voor alle leeftijden. Er zijn verschillende fittesten die Sport Fryslân uitvoert. Elke fittest focust zich op een andere doelgroep en heeft een ander doel.

De verschillende fittesten zijn:

 • Sport Fryslân fittest: voor iedereen vanaf 18 jaar.
 • GALM: voor mensen in de leeftijd 55 tot 65 jaar.
 • SMALL: voor niet-actieven in de leeftijd 55 tot 85 jaar.
 • Sociaal Vitaal: voor ouderen met eenzaamheids- en somberheidsklachten.
 • SCALA: voor mensen met een (chronische) aandoening of beperking.

Meting

In veel gevallen is de fittest een éénmalige momentopname van de fitheid van de deelnemer waarbij eventueel een sportadvies wordt besproken. Wanneer de aanvrager ook andere acties verbindt aan de fittest wordt in sommige gevallen gewerkt met een 0-meting en een 1-meting. Daarbij worden deelnemers na bijvoorbeeld vier weken voor de tweede keer getest. De uitslag van de tweede meting kan dan vergeleken worden met die van de eerste meting.

Het effect

De fittest geeft inzicht in de fitheid van een persoon. Dat is niet het enige effect dat een fittest teweegbrengt. Een fittest kan namelijk ook de aanleiding zijn om mensen te stimuleren in beweging te komen. Gemeenten/beweegteams laten bijvoorbeeld zien welk sportaanbod er in de buurt is. Een fittest creëert betrokkenheid en kan het sportaanbod versterken.

Interesse

Fittesten worden georganiseerd via gemeenten. Als eigenaar van de fittesten is Sport Fryslân de organisator en uitvoerder van de fittest. Dit doen we in samenwerking met de lokale aanvrager of het beweegteam. In overleg met de aanvrager wordt Sport Fryslân ingezet voor overige werkzaamheden die vooraf zijn afgesproken. Als je interesse hebt om een fittest te organiseren, komen we graag met je in contact. Neem bij interesse contact op met Berber van der Krieke via berber@sportfryslan.nl of 06 10 32 32 58.

Fittesten organiseren

Sport Fryslân wil dat iedereen iedere dag met plezier kan sporten en bewegen. Een vitale mienskip: dat is ons doel. Het meten van de fitheid van inwoners draagt bij aan dit doel. We geven mensen inzicht in hun fitheid en stimuleren hen om lekker te sporten en te bewegen.

Contactpersoon

Berber van der Krieke, Projectmedewerker
06 10 32 32 58 06 10 32 32 58 / berber@sportfryslan.nl